Barevný těstovinový salát by Tereza Havlínová
Dnes tu pro vás máme těstovinový salát s uzeným tofu, zeleninou a zálivkou z ricotty, jogurtu a lahůdkového droždí. Recept je bez masa, takže potěšíme nejen vegetariány. Fantazii se ale meze nekladou, takže maso klidně přidejte.Těstovinové saláty jsou vděčným jídlem. Vymyslíte spoustu variací a připravit si je můžete i den předem. V hektických chvílích takto předem připravený oběd nebo večeře potěší. Těstoviny jsme použili klasické semolinové.
Můžete ale použít i těstoviny z luštěnin, například z červené čočky. Ty jsou zajímavým chuťovým zpestřením jídelníčku. Oproti "běžným" těstovinám mají více bílkovin, takže z nich snadněji poskládáte vyvážené jídlo, aniž byste museli přidávat maso. To ocení nejen vegetariáni nebo vegani: Do jídelníčku je může zařadit kdokoliv.
Samotný recept berte jako velký “freestyle” a obměňujte dle libosti. V lednici totiž bylo dost zbytků a "kousků". Nakonec z toho vznikla tahle paráda.
Suroviny na 2 porce:
- 150g oblíbených těstovin v suchém stavu (množství volte podle hladu, cílů a potřeb)
- ½ balení uzeného tofu
- balkánský sýr nebo feta
- cizrna
- okurka, mrkev, cherry rajčata, listový špenát
-
avokádo, sušená rajčata
Postup
Uvařte si těstoviny podle návodu na obalu a nechte vychladnout. Přidejte tofu na kostičky (můžete ho předem orestovat), nadrobený sýr a cizrnu. Také nahrubo nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčátka, okurku, listový špenát, avokádo a sušená rajčata.
Zálivku připravte jednoduše vymícháním všech surovin a dochuťte podle potřeby.
Vše dohromady smíchejte a podávejte. My navrch přidali ještě nasekanou bazalku a trochu křupavé slané granoly.
TIP: lahůdkové droždí skvěle ochutí a zvýrazní chuť jídla. Jedná se o přirozeně bezlepkovou potravinu připomínající chutí i vůní parmezán. I proto se mu někdy přezdívá "veganský parmazán."
Nepleťte si ho ale s klasickým droždím. Lahůdkové droždí je deaktivované – nedá se tedy použít na kynutí.
Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).