Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Cuketový perník by Tereza Havlínová

Možností, jak zpracovat cuketu, je mnoho. Stejně jako cuket, které k vám nyní v sezóně proudí. Že vám už cukety přerůstají přes hlavu? Vždy najdete nějaký nový recept, kterým si zároveň zpestříte jídelníček. Dnes si ukážeme recept na dezert k nedělní kávě nebo všednodenní snídani – cuketový perník.

Zní to trochu neuvěřitelně? I s cuketou můžete vykouzlit skvělý sladký zákusek.

Cuketa je totiž skvělá univerzální surovina, která chutná výborně grilovaná, vařená nebo právě jako součást dezertů. 

Takže se méně tradičního využití nebojte. Naopak: cuketa propůjčí těstu vláčnou strukturu a navíc si pochutnají i odpůrci zeleniny, protože po chuti ji nepoznáte.

Suroviny

Na plech 24 x 24 cm budete potřebovat:

  • 350 g cukety
  • 250 g klasické polohrubé mouky
  • 100 g celozrnné ječné mouky
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 2 lžíce holandského kakaa
  • 2 lžičky sody
  • 80 ml řepkového oleje
  • 2 vejce
  • 125 ml polotučného mléka
  • 125 ml kefíru
  • 120 g třtinového cukru 
  • hrst nasekaných ořechů, čokolády...

Na dokončení: 

  • marmeláda (skvělá je nějaká kyselejší, třeba rybízová)
  • 50 ml smetana na vaření + 50 g 70% čokolády
  • strouhaný kokos

Cuketovy perník

Postup

Cuketu nastrouhejte do velké mísy na hrubo, trochu ji posolte a nechte "vypotit". 

Plech vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo kokosem.

V jiné míse smíchejte všechny suché suroviny. V malé misce vyšlehejte do hladka tekuté suroviny pokojové teploty. Ty si vyndejte alespoň 30 minut před plánovaným pečením.

Smíchejte suché a mokré suroviny. K nim přidejte i cuketu, ze které jste pomocí čisté utěrky vymačkali přebytečnou vodu. Tento krok doporučuji nepřeskakovat - perník se vám nesrazí.

Pečte cca 35 minut nebo dokud vám testovací špejle nevyjde suchá.

Po vychladnutí pomažte marmeládou a polijte čoko polevou. Můžete i posypat strouhaným kokosem.

Na tu rozpusťte ve vodní lázni smetanu s čokoládou a potom míchejte, dokud se ingredience nespojí v hladkou čokoládovou hmotu.

Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).