Cuketový perník by Tereza Havlínová
Možností, jak zpracovat cuketu, je mnoho. Stejně jako cuket, které k vám nyní v sezóně proudí. Že vám už cukety přerůstají přes hlavu? Vždy najdete nějaký nový recept, kterým si zároveň zpestříte jídelníček. Dnes si ukážeme recept na dezert k nedělní kávě nebo všednodenní snídani – cuketový perník.
Zní to trochu neuvěřitelně? I s cuketou můžete vykouzlit skvělý sladký zákusek.
Cuketa je totiž skvělá univerzální surovina, která chutná výborně grilovaná, vařená nebo právě jako součást dezertů.
Takže se méně tradičního využití nebojte. Naopak: cuketa propůjčí těstu vláčnou strukturu a navíc si pochutnají i odpůrci zeleniny, protože po chuti ji nepoznáte.
Suroviny
Na plech 24 x 24 cm budete potřebovat:
- 350 g cukety
- 250 g klasické polohrubé mouky
- 100 g celozrnné ječné mouky
- 1 lžíci perníkového koření
- 2 lžíce holandského kakaa
- 2 lžičky sody
- 80 ml řepkového oleje
- 2 vejce
- 125 ml polotučného mléka
- 125 ml kefíru
- 120 g třtinového cukru
- hrst nasekaných ořechů, čokolády...
Na dokončení:
- marmeláda (skvělá je nějaká kyselejší, třeba rybízová)
- 50 ml smetana na vaření + 50 g 70% čokolády
- strouhaný kokos
Postup
Cuketu nastrouhejte do velké mísy na hrubo, trochu ji posolte a nechte "vypotit".
Plech vymažte a vysypejte hrubou moukou nebo kokosem.
V jiné míse smíchejte všechny suché suroviny. V malé misce vyšlehejte do hladka tekuté suroviny pokojové teploty. Ty si vyndejte alespoň 30 minut před plánovaným pečením.
Smíchejte suché a mokré suroviny. K nim přidejte i cuketu, ze které jste pomocí čisté utěrky vymačkali přebytečnou vodu. Tento krok doporučuji nepřeskakovat - perník se vám nesrazí.
Pečte cca 35 minut nebo dokud vám testovací špejle nevyjde suchá.
Po vychladnutí pomažte marmeládou a polijte čoko polevou. Můžete i posypat strouhaným kokosem.
Na tu rozpusťte ve vodní lázni smetanu s čokoládou a potom míchejte, dokud se ingredience nespojí v hladkou čokoládovou hmotu.
Autorka článku: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).