Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Návod na spánkový rituál pro malé i velké

 

"Ale já nechci jít spát!" 

U nás doma je to někdy boj před spaním. Když svým dětem řeknu, že je čas vyčistit si zuby a jít spát, někdy se tváří, jako by o něčem takovém nikdy neslyšely. (Je přece zábavnější si hrát a zůstat dlouho vzhůru!)

Spánek je důležitý pro všechny věkové kategorie, včetně rodičů a pečovatelů. Pro děti je však spánek zásadní pro růst a vývoj.

"Děti v předškolním věku potřebují deset až třináct hodin spánku. Je to proto, že jejich mozek velmi roste," říká doktorka Carol Rippleová, hlavní poradkyně neziskové organizace Pajama Program, která poskytuje dětem a rodinám pyžama, pohádkové knížky a osvětu o zdravém spánku. Doktorka Rippleová se domnívá, že spánek je pro vývoj dětí ještě důležitější než výživa nebo cvičení. "Děti mnohem hůře dosahují svého potenciálu, pokud nemají dostatek spánku, který potřebují."

Každá domácnost a rodina je jiná, ale je užitečné stanovit si důsledný režim před spaním, který bude vyhovovat vám i vašim dětem. Nezapomeňte chodit spát každý večer ve stejnou dobu, mít dostatek hodin a kvalitní spánek. Doktorka Rippleová říká, že "spánek je návyk, který se můžeme naučit", a důsledný režim před spaním v dětství může dětem pomoci po celý život.

Přinášíme vám pět tipů, které dětem pomohou uklidnit se a připravit se na spánek!

  1. Vytvořte útulný prostor pro spánek.

Vytvořte prostor pro spaní, který bude vhodným místem k odpočinku. Zahrňte do něj speciální předměty určené pouze ke spánku, například plyšové zvířátko nebo speciální deku. Někdo má při spaní svůj  polštářek, chlupatou deku či přítulnou hračku. Abyste se cítili mimořádně pohodlně, je podle doktorky pro spánek lepší chladnější teplota. Zaměřte se na teplotu mezi 16 a 20 stupni.

  1. Udržujte v místnosti tmu a ticho.

Prostor pro spánek by měl být tmavý, aby tělu signalizoval, že je čas na spánek. (To znamená žádné tablety ani obrazovky těsně před spaním!) Nezapomeňte zhasnout světla a zakrýt okna. Ventilátor nebo přístroj s bílým šumem může uklidňovat a tlumit vnější zvuky. Tlumená noční světla jsou v pořádku, říká doktorka Rippleová, zejména pokud to dítěti pomůže dodat pocit bezpečí a jistoty ve tmě.

  1. Podporujte klidné tělo.

Během dne dbejte na to, aby děti měly dostatek příležitostí využít svou energii, běhat, hrát si a zkoumat. Zjistěte, co vašemu dítěti pomáhá každý večer se zresetovat a připravit se na spánek. Někdo si udělá několik protahovacích cviků, aby se uvolnil, někdo se několikrát zhluboka nadechne a uklidní. Nebo se někdo před spaním obejme, když se vrtí (nebo chichotá).

  1. Udělejte z toho rutinu.

Rutina a důslednost mohou být zpočátku těžké, ale časem pomohou dětem zjistit, co mohou očekávat. Vytvořte si rutinu, která bude vyhovovat vám i vaší rodině. Můžete mít speciální písničku, kterou posloucháte, zatímco si všichni oblékají pyžamo. Můžete si vytvořit vizuální rutinu, která vám připomene, co máte před spaním dělat. Jen se ujistěte, že každý večer začínáte tento proces ve stejnou dobu. Časem a důsledností se z nich stane zvyk. Pokud se rutina snadno dodržuje, děti začnou chápat, jak připravit své tělo na spánek.

Jako rodiče několika energických dětí jsme byly skeptické k tomu, že by několik jednoduchých rad mohlo zlepšit náš režim před spaním. Ale díky tomu, že jsme jim daly další kontakt a dodržovaly lepší rutinu, bylo mnohem snazší se před spaním zklidnit a usnout. Už roky používáme produkty pro Lepší usínání dětí od značky Bloom and Blossom. Mohlo by se to zdát jako hloupost či maličkost. Ale když díte provází jedna vůně celým večerem - od koupele, přes tělové mléko či krém na obličej až po sprej na polštář, tak je to opravdu něco, co děti ukliňuje. Děti vlastně milují, když ví co přijde. Mít kontrolu je pro ně zásadní.

 

A malý tip, sprej na polštář je skvělý pro usínání v "cizích" postýlkách - na dovolené, u babičky na chatě, v letadle..

Pokud má vaše dítě stálé noční problémy s usínáním, doktorka Rippleová varuje před rychlým saháním po melatoninu. Místo toho navrhuje promluvit si s lékařem a zjistit, zda není třeba řešit jiné problémy.

Jakmile své dítě připravíte na klidný spánek, nezapomeňte se stejnými radami řídit i vy. I dospělí potřebují zdravé spánkové návyky! Pro nás dospělé tu proto máme také večerní řadu produktů Na dobrý spánek od Bloom and Blossom, které vám pomohou s pohodovějším usínáním.