Nepečené mrkvovo-kokosové kuličky od nutriční specialistky
Tyhle nepečené kuličky jsou jemné díky kešu máslu a voní po kokosu a skořici. Hotové jsou raz dva a hravě je zvládnete i s malými pomocníky v kuchyni.
Už strouháte mrkev? To byste měli! Chutnají opravdu výborně.
Suroviny:
- 1 hrnek ovesných vloček
- ⅓ hrnku mletého lněného semínka
- 1 hrnek (10-12) datlí bez pecky
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky dýňového koření
- ¼ hrnku strouhaného kokosu + na obalení
- 2 lžíce javorového sirupu
- 3 lžíce jemného kešu másla
- 1 hrnek najemno nastrouhané mrkve
- 2 lžíce nasekaných vlašských ořechů
- 2 lžíce sušených brusinek nebo rozinek
Postup:
Ve food procesoru/mixéru rozmixujte dohromady vločky, mleté lněné semínko, datle, koření a kokos. Mixujte, dokud není směs kompaktní. Pokud se v průběhu mixování přichytává ke stěnám, stěrkou nebo lžící ji seškrábněte a pokračujte.
Přidejte javorový sirup, kešu máslo, mrkev a opět chvíli mixujte. Do mixéru dejte i vlašské ořechy, brusinky a pár krátkými pulsy ořechy a ovoce pomixujte na menší kousky.
Ze směsi rukama tvořte kuličky, ty následně obalte ve strouhaném kokosu.
Před podáváním nechte ztuhnout v lednici. Skladujte v chladu v uzavřené misce a snězte do 5 dnů.
Autorka receptu: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).