Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Období (peri)menopauzy – vliv na oblast vulvy a vagíny - Mudr. Táňa Glosová

Tento týden celosvětově oslavujeme den menopauzy. Zeptaly jsme se tedy paní doktorky Táni Glosové, aby nám k tomuto tématu sepsala krátké shrnutí.

Co je to perimenopauza a menopauza?

Menopauza a období několika let kolem ní, které se označuje jako perimenopauza, znamená pro ženu řadu změn. Některé se projevují pozvolna a nejsou ani pořádně zaznamenány, jiné mohou být nepříjemné a obtěžující. Příznaky menopauzy mohou být také zaměněny za nemoc a opačně. Z toho důvodu je jim třeba věnovat pozornost.

Podle definice znamená menopauza trvalou ztrátu menstruačního krvácení a definuje se zpětně – rok od poslední menstruace. V širším pojetí jde o příznak klimakteria, česky označovaného jako přechod. Označuje období v životě ženy, v němž nastává ztráta reprodukční schopnosti. Průměrný věk menopauzy je kolem 50-52 let, je však značně variabilní.

Co přesně způsobuje nástup menopauzy, není známo, podílejí se však genetické faktory i faktory životního stylu, např. kouření nástup menopauzy urychluje. Předčasnou menopauzou se označuje abnormální stav, kdy ke ztrátě reprodukčních funkcí dochází již před 40 rokem. Takový stav vyžaduje léčbu, protože nedostatek hormonů ovlivňuje metabolismus kostí a zvyšuje riziko osteoporózy i kardiovaskulárních chorob. Potíže spojené s běžnou menopauzou se mohou objevovat i roky před ní. Je to způsobeno postupným útlumem funkce vaječníků - klesá produkce ženských pohlavních hormonů, estrogenů a progesteronu. U žen, které musely ze zdravotních důvodů podstoupit odstranění vaječníků nebo jsou léčeny léky, které funkci vaječníků blokují, nastává menopauza náhle, a potíže mohou být výrazné.

Příznaky menopauzy

Nízká hladina hormonů se totiž projevuje na všech tělesných orgánech. Nejčastějšími příznaky jsou poruchy menstruačního cyklu, které se mohou projevovat jako silná a častá menstruace anebo naopak jako slabá a málo častá. Přidává se únava, návaly horka, nadměrné pocení, špatný spánek, poruchy soustředění, suchost kůže nebo třeba opakované záněty močových cest. Obtěžovat může i pokles libida. Potíže mohou nastat i v oblasti vagíny a vulvy.

menopauza

Vliv menopauzy na oblast vulvy a vaginy

Pokles hladiny estrogenů mění poševní prostředí, stoupá pH a klesá osídlení zdravými poševními laktobacily. Poševní sliznice se stává sušší, při pohlavním styku mohou snáze vznikat drobná poranění, což spolu s poruchami poševního prostředí může přispívat ke vzniku potíží. S potížemi tohoto charakteru je vhodné se svěřit lékaři, který doporučí vhodnou léčbu a prevenci. Může jít o prostý vaginální diskomfort spojený s nepříjemnými pocity a iritací, který lze řešit úpravou některých návyků nebo například změnou používané kosmetiky. Vznikat ale mohou také záněty, a to i opakovaně. Lékař v takovém případě doporučí léčbu a v některých případech může pomoci hormonální terapie, která se podává na omezenou dobu, obvykle několik let pokrývajících období přechodu. Hormonální léčba má však své indikace a kontraindikace a není vhodná pro každého. Úpravě životního stylu se ale může věnovat každý – zahrnuje kvalitní a pravidelné stravování, pravidelný pohyb a spánek, dostatek vhodných tekutin, omezení alkoholu a absenci kouření.

Nedílnou součástí péče o tělo je v tomto věkovém období péče o vulvu. Je to zevní pohlavní orgán vyžadující zvýšenou hygienu. Také zde se mohou projevovat specifika daná obdobím (peri)menopauzy. I kůže vulvy se mění vlivem stárnutí a je náchylnější ke vzniku potíží, např. pocitům svědění, pálení nebo celkovému diskomfortu. A právě volba správné kosmetiky může být pro některé ženy důležitá. Přípravky na olejové bázi obsahující čistě přírodní složky jsou k pokožce šetrnější než běžná mýdla. Použití vlažné vody a vhodné kosmetiky nenarušující ochrannou vrstvu kůže může být vhodnou prevencí vzniku nepříjemných potíží v intimní oblasti.

Autorka článku: Mudr. Táňa Glosová

MUDr. Táňa Glosová vystudovala 2.LF UK a od roku 2004 pracuje v oboru gynekologie-porodnictví. Má zkušenosti z velkých pražských klinik (Motol, Bulovka), i z regionální nemocnice Příbram. Pracovala také na klinice reprodukčního zdraví v Londýně. V současné době pracuje na Poliklinice I.P.Pavlova v gynekologické ambulanci. Zaměřuje se na podporu přirozeného porodu a za základ kvalitní péče považuje zájem o pacienta a dobrou komunikaci. Pracuje také jako odborný poradce pro televize a pravidelně přispívá do médií rozhovory a články pro širokou veřejnost. V péči o gynekologické pacientky čerpá i z vlastních zkušeností trojnásobné mámy.