Teriyaki losos by Terka Havlínová
Teriyaki losos s jasmínovou rýží, brokolicí, kapustičkami a edamame v páře. Navrchu jarní cibulka, nasekané arašídy a zálivka ze sójovky a medu.
Suverénně nejoblíbenější jídlo posledních dnů nebo spíše týdnů. Už ani nevím, kolikrát jsem ho otočila a taky že ještě otočím. Jednoduché, vyvážené a barevné.
Suroviny na 2 porce
- 2 filety z lososa
- 4 lžíce teriyaki omáčky
- sůl
- brokolice, kapustičky, edamame fazolky
- jasmínová rýže
- k servírování: světlá sójová omáčka, med, nasekané arašídy, koriandr, jarní cibulka
Postup
Filet lososa osolte a na pár hodin naložte do teriyaki omáčky. Dejte v uzavřené krabičce odpočinout do lednice.
Teriyaki omáčku určitě můžete vyrobit doma. Nebo šetřete energii a čas a použijte kupovanou. Já ráda používám tu z Marks&Spencer.
Lososa pak připravte v horkovzdušné fritéze - 180 stupňů/10 minut. Pod něj pečící papír, aby se nepřilepila kůže. To čistit nechcete. Nicméně půjde bez problémů udělat i v troubě.
V mezičase si připravte jasmínovou rýži, na páře pak brokolici, edamame a kapustičky.
Na zálivku vymíchejte trochu světlé sójové omáčky a tekutého medu. Zakápněte, přidejte cibulku, arašídy a hotovo.
Pokud máte rádi pálivé, můžete doplnit kimči.
Autorka receptu: Tereza Havlínová (expertka na výživu a nutriční specialistka).