Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Vše, co jste chtěli vědět o aromaterapii

Aromaterapie je oblíbená přírodní metoda, která využívá esenciální oleje extrahované z rostlin k podpoře fyzické a psychické rovnováhy. Tato terapie spadá mezi alternativní či doplňkové léčebné postupy. Různé druhy aromaterapie mají své specifické přístupy, a v tomto článku si přiblížíme jejich rozdíly a účinky na lidský organismus.

Reakce na vůně je u každého člověka individuální, a proto aromaterapie pracuje s jedinečným propojením čichových vjemů a emocionálních reakcí. Vůně mohou navíc vyvolávat fyziologické reakce, které pozitivně ovlivňují jak tělo, tak mysl.

Jak aromaterapie funguje?

Při inhalaci vonných esencí procházejí aromatické molekuly nosními cestami až k čichovému bulbu, který následně přenáší podněty do mozku. Zde amygdala stimuluje emoce a hippocampus se stará o ukládání a vybavování vzpomínek. Díky těmto procesům dochází k interakci limbického systému s mozkovou kůrou, což spouští různé myšlenky a pocity. Molekuly esenciálních olejů se navíc dostávají do krevního oběhu přes plicní cévy, a odtud putují do tělesných orgánů a tkání.

Typy aromaterapie a jejich přínos

1. Klinická aromaterapie

Tato forma aromaterapie se zaměřuje na zdravotnické prostředí, kde pomáhá při léčbě různých onemocnění a příznaků. Využívá se zde vysoce kvalitních esenciálních olejů, které jsou často kombinovány s klasickou medicínou. Studie z roku 2017 například zjistila, že levandulový olej má pozitivní vliv na kvalitu spánku a snižuje úzkost u pacientů s koronární arteriální chorobou. Sestry, které tráví s pacienty značné množství času, mohou tuto metodu snadno aplikovat, zejména díky její jednoduchosti a nízkým nákladům. Levandulový olej, například v podobě tyčinky AOMU Sleep, se ukazuje jako efektivní a bezpečný prostředek.

2. Holistická aromaterapie

Holistická aromaterapie se zaměřuje na harmonizaci těla, mysli a ducha. Používají se různé techniky, jako jsou masáže, koupele či inhalace, a přístup je vždy přizpůsoben potřebám jednotlivce. Při holistické masáži jsou do procesu začleněny esenciální oleje, které přispívají k celkové regeneraci organismu. Každá vůně je vybrána s ohledem na aktuální stav pacienta, což podporuje komplexní uzdravení. Směsi esenciálních olejů používané v tyčinkách AOMU byly vytvořeny odbornicí na vůně Kateřinou Melenovou, což zaručuje jejich vysokou kvalitu a specifické účinky.

3. Domácí aromaterapie

Pro ty, kteří chtějí využívat aromaterapii v domácím prostředí, jsou k dispozici snadno aplikovatelné metody. Esenciální oleje se zde používají v difuzérech, sprejích či čistících prostředcích, které přispívají k vytvoření zdravého a příjemného prostředí. Nejčastější formou aplikace je inhalace pomocí difuzérů nebo inhalačních tyčinek.

4. Sportovní aromaterapie

Sportovci mohou využít aromaterapii k podpoře výkonu i rychlejší regeneraci po fyzickém výkonu. Masáže, koupele, obklady a inhalační tyčinky pomáhají snížit svalovou únavu, záněty a celkově zrychlit zotavení. Pro přírodní povzbuzení místo kofeinu je vhodné sáhnout po inhalační tyčince AOMU Energy, která obsahuje esenciální oleje jako citronová tráva, grapefruit, máta peprná či rozmarýn. Tyto složky dodávají energii nejen sportovcům, ale komukoliv, kdo potřebuje povzbuzení.    

Závěr

Aromaterapie nabízí širokou škálu přístupů, od klinického využití po domácí aplikace. Každý typ má své specifické výhody a může významně přispět k fyzické i psychické pohodě člověka. Výběr esenciálních olejů i způsob jejich aplikace závisí na individuálních potřebách každého jedince.