Doprava ZDARMA po ČR pro objednávky nad 2 500 Kč na výdejní místa, nad 3 500 Kč doručení na adresu a zásilky na Slovensko.

Těhotenství – vliv na oblast vulvy a vaginy - Mudr. Táňa Glosová

Těhotenství jako významné a výjimečné období ženy 

Stejně jako ve většině vyspělých zemí světa je i v České republice běžné, že žena za život porodí jedno až dvě děti. Občas tři, málokdy už víc. Proto je těhotenství vnímané jako významné a výjimečné období, na jehož průběhu a výsledku velmi záleží. Některé ženy věnují svému těhotenství velkou pozornost a tráví studiem normálních a abnormálních projevů celé dny, zejména na internetu. Ten ale poskytuje ohromné množství informací, v nichž je někdy složité se vyznat, což zvlášť platí právě pro období těhotenství. Proto je třeba věnovat péči výběru zdroje informací a je třeba si uvědomit, že jen některé věci lze u těhotných z etických důvodů objektivně testovat.

Těhotenství se někdy označuje jako „jiný stav“. Ono se totiž skutečně o jiný stav jedná, protože v těle dochází k řadě změn, od nenápadných až po zcela zásadní. Některé změny mohou být vyjádřené natolik, že se jedná o poruchy, které mohou tělo matky ohrožovat. Zvlášť to platí v případech, kdy žena již před těhotenstvím nějakou nemocí trpěla. Těhotenské změny ve fyziologii lidského těla jsou pro organismus zatěžující a abnormality se mohou více projevovat. Platí to například u běžných civilizačních chorob, jakými jsou zvýšený krevní tlak, cukrovka, nadváha, zácpa, degenerativní změny kloubů nebo astma. Pro některé stavy může být těhotenství dokonce ohrožující. Patří sem některé srdeční vady, poruchy funkce jater a ledvin nebo endokrinologické choroby. Existují ale i nemoci, které se v těhotenství přechodně zlepšují. Mezi ně se řadí některé autoimunitní choroby. Po porodu se ale většinou vrací do původního stavu.

Specifika těhotenských trimestrů

Těhotenství je relativně dlouhé a jeho projevy se liší v různých jeho obdobích. Proto se v praxi rozděluje na tři trimestry. Každý trimestr má svá specifika a manifestují se v něm rozdílné potíže, i když některé mohou trvat po celou dobu těhotenství. V prvním trimestru dominuje únava a nevolnosti. Krvácení a bolesti v podbřišku mohou znamenat neprosperující těhotenství. Ve druhém trimestru bývá relativní klid a většina těhotných ho prožívá dobře. Ve třetím trimestru přicházejí typické potíže spojené s rostoucím břichem. Může se objevovat vyšší tlak, otoky, kontrakce, dušnost nebo poruchy spánku.      

těhotenství a po porodu      

Vulvární a vaginální potíže v těhotenství

Vulvární a vaginální potíže nejsou v těhotenství častější než v běžném stavu. Pochva je ale vystavena vysokým hladinám estrogenu a u citlivých žen se mohou projevovat častější kvasinkové záněty. Zejména ve třetím trimestru je dobré je cíleně léčit, protože poševní sliznice s přemnoženými kvasinkami je náchylnější k porodnímu poranění, které se hůř chirurgicky ošetřuje. Každý abnormální výtok v těhotenství by však měl být konzultován s gynekologem. Jednak může jít o předčasný odtok plodové vody, ale i o projev sexuálně přenosné choroby, například ureaplazmatické, mykoplazmatické nebo chlamydiové infekce. Ty vyžadují léčbu antibiotiky, protože zvyšují riziko předčasného porodu. Banální ale nejsou ani běžné bakteriální záněty pochvy nebo prosté dysmikrobie. Léčí se buď lokálními antibiotiky, nebo přípravky na úpravu poševního prostředí. Zvláštní význam má užívání probiotik v těhotenství. Probiotika upravují střevní a vaginální mikrofloru a podporují celkovou imunitu. V posledním desetileté se objevila řada studií, které potvrzují příznivý vliv správného mateřského mikrobiomu na stav plodu, který může přervávat i v poporodním období.

Význam má i výběr intimní kosmetiky. Ovlivňuje celkový komfort a dobrý pocit. Vhodnější jsou nevysušující přípravky na olejové bázi s přírodními složkami a právě obsahem probiotik či prebiotik. Pomáhají udržovat zdravé prostředí. Bonusem může být příjemná vůně a vědomí, že jde o čistě přírodní složky, které nejsou zatěžující pro organismus ženy a plodu. Jsou vhodnou volbou pro ženy, které se chtějí v těhotenství cítit dobře.

Autorka článku: Mudr. Táňa Glosová

MUDr. Táňa Glosová vystudovala 2.LF UK a od roku 2004 pracuje v oboru gynekologie-porodnictví. Má zkušenosti z velkých pražských klinik (Motol, Bulovka), i z regionální nemocnice Příbram. Pracovala také na klinice reprodukčního zdraví v Londýně. V současné době pracuje na Poliklinice I.P.Pavlova v gynekologické ambulanci. Zaměřuje se na podporu přirozeného porodu a za základ kvalitní péče považuje zájem o pacienta a dobrou komunikaci. Pracuje také jako odborný poradce pro televize a pravidelně přispívá do médií rozhovory a články pro širokou veřejnost. V péči o gynekologické pacientky čerpá i z vlastních zkušeností trojnásobné mámy.